Το σπαράγγι κατάγεται από την Ευρώπη. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν ωφέλιμο και εύγευστο φαγητό. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στη διατροφή τους αλλά και για φαρμακευτικούς λόγους. Στην Αγγλία καλλιεργείται από την εποχή του Χριστού και στην Αμερική μεταφέρθηκε από τους πρώτους αποίκους. Σήμερα το σπαράγγι καλλιεργείται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο τρόπος καλλιέργειας είναι σχεδόν ίδιος από τότε που ο CATO είχε εισηγηθεί την πρώτη μέθοδο. 

Το σπαράγγι είναι ένα λαχανικό που εκτιμάται ιδιαίτερα. Στην Ελλάδα ώστοσο είναι σχεδόν άγνωστο στο μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού κοινού.

Σπάνια ένα λαχανικό προσφέρει τόσες λίγες θερμίδες και τόσες πολλές βιταμίνες όσες το  σπαράγγι.   Τα   100   γραμμάρια  άσπρου νωπού σπαραγγιού δίνουν 15 μόνο θερμίδες και περιέχουν βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, C καθώς επίσης και ανόργανα άλατα όπως Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο και Σίδηρο.

 

Πίνακας Συστατικών (100 γραμμάρια φρέσκα σπαράγγια)

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ       1 gr

ΛΙΠΟΣ             0.14 gr

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 2 gr

ΝΑΤΡΙΟ            3 mgr

ΚΑΛΙΟ          155 mgr

ΜΑΓΝΗΣΙΟ      20 mgr

ΑΣΒΕΣΤΙΟ        16 mgr

ΣΙΔΗΡΟΣ           0.7 mgr

ΦΩΣΦΟΡΟΣ     35 mgr

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α       4 mgr

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C     16 mgr

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1     0.10 mgr

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2     0.10 mgr

ΝΙΑΣΙΝΗ            0.5 mgr

 Πηγή: www.aspa.gr